Schroefdraad tappen: How to

Schroefdraad tappen: How to

Schroefdraad tappen is een essentiële vaardigheid in de wereld van metaalbewerking. In dit artikel nemen we je mee door het proces van schroefdraad tappen in metaal, welke metalen geschikt zijn, het stapsgewijze tapproces en hoe je de juiste boormaat kunt bepalen, met zowel inches als metrische maten.

Waarom schroefdraad tappen?

Het tappen van schroefdraad in metaal is essentieel om schroefverbindingen te creëren. Het stelt je in staat om bouten, moeren en andere bevestigingsmiddelen stevig in metaal te verankeren, wat cruciaal is voor de constructie en assemblage van metalen onderdelen en constructies. Het tappen biedt ook de flexibiliteit om aangepaste schroefdraadverbindingen te maken voor specifieke toepassingen.

Geschikte metalen voor tappen

Je kunt schroefdraad tappen in een verscheidenheid aan metalen, waaronder staal, roestvrij staal, aluminium, koper en messing. De keuze van het metaal hangt af van de toepassing en de gewenste eigenschappen, zoals sterkte, corrosiebestendigheid en gewicht.

Stapsgewijs schroefdraad tappen

Hier is een stapsgewijze handleiding voor schroefdraad tappen:

Benodigdheden:

 • Schroefdraadtap
 • Taphouder
 • Boor
 • Boorklem
 • Smeermiddel (snijolie)
 • Meetgereedschap

Stappen:

 1. Kies de juiste tap: Selecteer een schroefdraadtap van de juiste maat en draadsoort voor je toepassing.

 2. Bepaal de boormaat: Gebruik onze tapboortabel om de juiste boormaat te bepalen. Deze tabel geeft aan welke boor je moet gebruiken om een gat te maken voordat je begint te tappen. Zorg ervoor dat je zowel metrische als inches maten kent voor de juiste boorkeuze.

 3. Bevestig het werkstuk: Zorg ervoor dat het metalen werkstuk stevig is bevestigd in een boorklem om beweging te voorkomen.

 4. Boor het geleidegat: Gebruik de gekozen boor om een geleidegat te boren op de gemarkeerde locatie. Zorg ervoor dat je de boor loodrecht op het werkstuk houdt.

 5. Tappen: Plaats de taphouder met de tap in het geleidegat en gebruik constant maar gecontroleerde druk om de tap in het metaal te draaien. Breng tijdens het tappen regelmatig smeermiddel aan om de tap en het werkstuk te smeren en oververhitting te voorkomen.

 6. Terugdraaien: Draai de tap terug om spanen te verwijderen en draai vervolgens verder om de schroefdraad te voltooien.

 7. Controleren: Controleer of de schroefdraad correct is getapt met een meetgereedschap.

Schroefdraad tappen is een vaardigheid die oefening en precisie vereist, maar met de juiste techniek en gereedschappen kun je betrouwbare schroefdraadverbindingen creëren voor al je metaalbewerkingsprojecten.