Frezen: van A tot Z

Frezen: van A tot Z

Metaal frezen is een essentieel onderdeel van de metaalbewerkingstechniek, waarbij een roterend gereedschap, de frees, wordt gebruikt om materiaal van een metalen werkstuk te verwijderen en een gewenste vorm te creëren.

Het frezen van metaal kan worden gedaan met behulp van verschillende soorten gereedschappen en machines. De meest voorkomende machines zijn freesmachines, waarin het werkstuk vastgezet wordt en de frees met hoge precisie beweegt om het materiaal te verwijderen.

Er zijn verschillende soorten frezen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke toepassingen en materialen. Enkele van de meest gebruikte frezen zijn:

  1. Wisselplaatfrezen: Deze frezen hebben verwisselbare snijplaten en zijn ideaal voor het verwijderen van grote hoeveelheden materiaal bij hoge snelheden. Ze worden vaak gebruikt bij het frezen van aluminium en andere non-ferrometalen.

  2. Vingerfrezen: Deze frezen hebben meerdere tanden en worden gebruikt voor het maken van sleuven, groeven en andere complexe vormen in metaal.

  3. Kogelfrezen: Deze frezen hebben een bolvormige snijkop en worden vaak gebruikt voor het frezen van gebogen oppervlakken en contouren.

  4. Stiftfrezen: Deze frezen hebben veelal een kruisvertanding en worden gebruikt om verschillende werkstukken te ontbramen en te bewerken. Stiftfrezen kunnen geplaatst worden in handgereedschap en zijn zodoende zeer mobiel.
  5. Centreerfrezen: Deze frezen hebben een puntige snijkop en worden gebruikt om een beginpunt te maken voor andere frezen of boorwerkzaamheden.

Het kiezen van de juiste frees hangt af van het type materiaal dat je wilt frezen en de gewenste bewerking. Bijvoorbeeld, voor zachte metalen zoals aluminium wordt vaak een wisselplaatfrees gebruikt, terwijl voor hardere metalen zoals staal een kogelfrees of vingerfrees meer geschikt kan zijn.

Nadat het metaal is gefreesd, kan het nabewerking nodig hebben, zoals ontbramen. Tijdens het frezen kunnen er scherpe randen of bramen ontstaan die verwijderd moeten worden voor een gladde en veilige afwerking. Het ontbramen kan met de hand worden gedaan of met behulp van speciale gereedschappen, afhankelijk van de complexiteit van het werkstuk.

Bij ons vindt u een uitgebreid assortiment frezen en nabewerkingsgereedschappen voor diverse metaalbewerkingsprojecten. We bieden hoogwaardige gereedschappen en machines om je te ondersteunen bij het frezen van metaal en het bereiken van nauwkeurige en professionele resultaten.

Kies de juiste frezen en nabewerkingsgereedschappen en til uw metaalbewerking naar een hoger niveau. Ontdek onze hoogwaardige producten en bereik efficiëntie en precisie in al uw freeswerken.