Boren in metaal

Boren in metaal

Het boren in metaal is een fundamentele vaardigheid die essentieel is voor diverse metaalbewerkingsprojecten. In dit artikel verkennen we het boren in metaal, inclusief de verschillende metaalsoorten waarin je kunt boren, het type boor dat je nodig hebt, de stappen voor het boren in metaal en het belang van koeling tijdens dit proces.

Type boor voor boren in metaal
Bij het boren in metaal worden doorgaans spiraalboren gebruikt, ook wel HSS-boren genoemd (High Speed Steel). Deze boren zijn gemaakt van gehard staal en zijn geschikt voor verschillende metaalsoorten. Voor hardere metalen kan een kobaltboor (M35) nodig zijn vanwege zijn hogere hittebestendigheid en slijtvastheid.

Stappen voor het boren in metaal

 1. Voorbereiding: Klem het metaal stevig vast op een werkbank of gebruik een bankschroef om beweging te voorkomen.

 2. Markeringspunt: Markeer het punt waar je wilt boren met een centerpons of kraspen om te voorkomen dat de boor wegglijdt bij het starten.

 3. Boorkeuze: Kies de juiste boordiameter op basis van de grootte van het gat dat je wilt maken en volg de aanbevolen boorsnelheid voor het specifieke metaal.

 4. Smering en Koeling: Gebruik snijolie of smeermiddel tijdens het boren om wrijving te verminderen en de levensduur van de boor te verlengen. Het helpt ook om de warmte tijdens het boren te verminderen.

 5. Boren: Plaats de boor in de boorkop van de boormachine, houd de boor loodrecht op het metaal en begin langzaam met boren. Oefen geleidelijke druk uit en vermijd te veel druk, omdat dit de boor kan beschadigen.

 6. Afronden: Nadat het gat is geboord, gebruik je een ontbramer of een ruimer om eventuele scherpe randen weg te nemen.

Koeling tijdens het boren
Koeling tijdens het boren is essentieel om de boor en het metaal te beschermen tegen oververhitting. Het vermindert wrijving en voorkomt dat de boor bot wordt door de gegenereerde warmte af te voeren. Het gebruik van snijolie of smeermiddel tijdens het boren helpt hierbij en verhoogt de efficiëntie van het proces.

Soorten metaalboren
Naast de standaard spiraalboren zijn er verschillende gespecialiseerde metaalboren die specifieke taken bij het bewerken van metaal vergemakkelijken:

 1. Centreerboren: Deze boren worden gebruikt om een startpunt te maken voor een boor in het metaal. Ze hebben een korte punt en creëren een geleidingsgat voor het nauwkeurig boren van grotere gaten.

 2. Gatenboren: Ook bekend als cilinderboren of machineboren, creëren gaten met een specifieke diameter zonder een geleidingsgat te hoeven maken. Ze zijn nuttig voor het boren van grotere gaten met precisie.

 3. Metaalboren: Deze standaard boren, gemaakt van HSS (High Speed Steel), zijn geschikt voor algemeen gebruik bij het boren in metaal. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diameters en kunnen verschillende metalen bewerken.

 4. Puntlasboren: Specifiek ontworpen om puntlassen te verwijderen door een klein gat in de las te boren, waardoor het gemakkelijker wordt om het materiaal los te maken.

 5. Stappenboren: Ook bekend als trapboren, creëren meerdere stapsgewijze diameters in één boor. Ze zijn handig voor het boren van gaten met verschillende diameters zonder van boor te hoeven wisselen.

 6. Tapboren: Deze boren hebben een taps toelopend uiteinde en worden gebruikt om het startgat te maken voor het tappen van schroefdraad.

 7. Twistboren: De meest voorkomende metaalboren, ze hebben een spiraalvormige groef en zijn geschikt voor algemeen boren in metaal, hout en kunststoffen.

 8. Verzinkboren: Deze boren hebben een conische punt die een verzonken gat maakt, waardoor schroeven gelijk liggen met het oppervlak van het metaal.

Het gebruik van het juiste type boor voor een specifieke toepassing verbetert de precisie en efficiëntie bij het bewerken van metaal. Elk type boor is ontworpen met unieke eigenschappen om te voldoen aan verschillende eisen tijdens het boorproces.

Het correct boren in metaal vereist precisie, de juiste gereedschappen en technieken. Bij ons vind je een assortiment hoogwaardige boren en benodigdheden die je helpen bij je metaalbewerkingsprojecten.